Receptbanken

Categories Alla Bröd Pajer Sill Kakor och tårtor Godis Övrigt

Kickis smarta rågrutor

Enkelt! Gott! Man kan med fördel byta ut mjölet mot vad som finns i skåpet: lite rester av vad man har. Jag har provat med rågsikt, grahamsmjöl, lite rågkross, linfrö, havregryn - ja allt man kan tänka sej. Se bara till att det inte blir för mycket av de grova mjölsorterna.

Ingredienser

1 paketjäst, 50 g gärna för söta degar
5 dl vatten
2 msk olja eller flytande margarin
2 tsk salt
3 msk honung eller mörk sirap
13-14 dl mörkt lantbrödsmjöl

Instruktioner

1. Smula jästen i en bunke. Värm vattnet fingervarmt. Häll det överjästen och rör så den löser sig. Tillsätt olja, salt och honung.
2. Mät upp mjölet genom att hälla det luftigt direkt från påsen i ett litermått, skaka inte måttet. Blanda ner mjölet, men spara ca I dl till utbakning. Arbeta degen smidig för hand eller i maskin.
3. Låt degen jäsa överräckt ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225°.
4. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Kavla ut degen på bakbordet och tryck ut den jämnt i en smord/oljad långpanna, 30 x 40 cm, den som hör till ugnen. Skåra kakan i 24 bitar. Låt degen jäsa övertäckt ca 30 minuter.
5. Grädda i nedre delen av ugnen ca 20 minuter. Låt brödet kallna och bryt det sedan i bitar, innan du lägger dem i en fryspåse.

Vad är detta?

Detta är de viktigaste recepten som familjen Bohman samlat på sig under åren. Alla recept här kontrolleras genom detta google doc. Om det tar lite tid för recept att visas ut är det för att vi cachar det hela för att det ska gå snabbare. De dyker upp inom 24h.