Receptbanken

Categories Alla Bröd Pajer Sill Kakor och tårtor Godis Övrigt

Hönökakor 8st

En äkta bohuslänsk Hönökaka ska vara smaksatt med kardemumma. Dessa är favoriter hos mina barn. Om du fryser dem, värm gärna lite i micron innan du äter dem, då är de godast!

Ingredienser

1 paket jäst, 50 g
75 g margarin eller smör
5 dl vatten
1/2 dl strösocker
1I tsk salt
1/2 msk stötta kardemummakärnor
5 dl grahamsmjöl
8-10 dl vetemjöl

Instruktioner

Smula jästen i en bunke. Smält margarin i en kastrull och häll på vattnet och värm fingervarmt, 37°. Häll degspadet över jästen och rör så den löser sig. Tillsätt socker, salt, kardemumma, grahamsmjöl och det mesta av vetemjölet. Arbeta till en smidig deg. Låt den jäsa överräckt ca 40 minuter. Ta upp degen på mjölat bakbord. Knåda den smidig. Dela degen i 8 bitar, forma varje bit till en rund bulle. Kavla ut den till en ca l cm tjock kaka. Lägg kakorna på smorda eller bak- pappersklädda plåtar. Pricka dem med en gaffel. Låt kakorna jäsa ca 30 minuter. Sätt ugnen på 275°.Grädda kakorna i mitten av ugnen 5-8 minuter. Låt dem kallna på galler. Det går utmärkt att frysa hönökakorna. Tina dem i rumstemperatur eller i 200° varm ugn ca 5 minuter.

Vad är detta?

Detta är de viktigaste recepten som familjen Bohman samlat på sig under åren. Alla recept här kontrolleras genom detta google doc. Om det tar lite tid för recept att visas ut är det för att vi cachar det hela för att det ska gå snabbare. De dyker upp inom 24h.