Receptbanken

Categories Alla Bröd Kakor Sill

Mormors kryddstarka pepparkakor

Så här goda pepparkakor kan man inte köpa - de smakar verkligen jul. Receptet är min mormors som dog 1967 och hon hade då bakat dem i många år. Det är jätteviktigt att väga upp ingredienserna så det blir exakt. Vill man kan man halvera receptet, men då räcker kakorna knappt till jul...

Ingredienser

"1". 300g socker 3 dl ljus sirap 4 tsk malen ingefära 8 tsk kanel 6 tsk kardemumma 4 tsk malda nejlikor "2". 300g margarin 2 ägg 1,5ms bikarbonat 700g vetemjöl

Instruktioner

Koka upp alltsammans under omrörning, under "1".
Tag av kastrullen från plattan och rör ner margarinet i den varma blandningen tills det smält.
Blanda i ägg och hälften av mjölet blandat med bikarbonaten. Rör sedan i resten av mjölet. Det hela är nu en lös smet som ska stå kallt minst 1 dygn, gärna längre. Ta in i rumstemperatur i god tid före bak. Kavlas ut till tunn deg på mjölad bakduk (ett vitt lakan av tät kvalitet går bra) eller på mjölat bakbord. Ta ut pepparkakor med formar och grädda i 150º C ca 7-8min. Passa noga så de inte bränns! Låt svalna på plåten och lägg i täta burkar.

Vad är detta?

Detta är de viktigaste recepten som familjen Bohman samlat på sig under åren. Alla recept här kontrolleras genom detta google doc. Om det tar lite tid för recept att visas ut är det för att vi cachar det hela för att det ska gå snabbare. De dyker upp inom 24h.